La mobilització veïnal aconsegueix recuperar la Plaça dels Peixos pel barri Gòtic

Estimats veïns i veïnes

Recordem que enguany farà dos anys que l’Espai Social Magdalenes, Cruïlles i l’Associació de Veïns del Gòtic vam iniciar la reivindicació per a la recuperació d’aquest espai públic amb la celebració de la primera calçotada popular del Barri Gòtic. Des d’aleshores, s’hi han sumat veïns i comerciants de la zona amb una campanya de denúncia per la manca d’espai públic que pateix el barri i que va propiciar la intervenció en diferents audiències públiques i la realització d’un avantprojecte alternatiu per a la urbanització de la plaça. La celebració d’una segona calçotada ha significat la consolidació de la protesta amb la recollida de signatures i el ressò de la reivindicació als mitjans de comunicació.

Finalment el Districte de Ciutat Vella ha decidit que el solar, fins ara destinat a aparcament de motos, passi a ser un espai d’ús veïnal.

Des de la Xarxa Ciutat Vella, espai de coordinació de les entitats veïnals del districte, ens felicitem d’aquesta decisió en tant que suposa una nova victòria de la mobilització ciutadana.

El dimarts 15 de juny, la comissió d’urbanisme del Districte ens va informar que a finals de juny el projecte definitiu haurà d’estar enllestit per tal d’iniciar, aquest mes d’agost, les obres d’arranjament del paviment dels carrers de l’entorn de la plaça per millorar la mobilitat. A continuació es presentarà la licitació de les obres per a la urbanització de la plaça dels Peixos i la plaça d’Isidre Nonell pel proper mes de setembre 2010.

Davant la imminent consecució de les obres, les entitats i ciutadans que hem participat en la reivindicació, conscients de la nostra responsabilitat amb els compromisos adquirits, seguirem atents el desenvolupament del projecte d’urbanització de la Plaça dels Peixos, exigint a la regidora Sra. Assumpta Escarp que tingui en consideració les propostes presentades per a un espai públic polivalent que contempli la viabilitat de les activitats veïnals dutes a terme fins ara, com han estat les calçotades populars del Barri Gòtic o el cinema a la fresca dels estius, sense deixar de banda l’interès patrimonial de l’aqüeducte romà que allà s’hi troba.

Així doncs, una vegada més, se’ns referma la convicció que només la participació ciutadana real, és a dir, aquella que parteix de l’organització veïnal, és capaç d’aconseguir beneficis pel barri.

Podeu seguir les informacions sobre el futur de la plaça a dels peixos https://delspeixos.wordpress.com/

Xarxa Ciutat Vella

(Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, Col.lectiu Magdalenes, Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia, Associació de Veïns i Veïnes del Casc Antic, La Taula del Raval, Veïns en Defensa de Barcelona Vella)

2 responses to “La mobilització veïnal aconsegueix recuperar la Plaça dels Peixos pel barri Gòtic

  1. Celebro molt que s’hagi aconseguit l’espai de la plaça, i em penso que és veritat que la gent si ens unim podem fer nostra la ciutat. Però jo em pregunto què en farem d’aquesta plaça i el meu tema és sempre aquest. O és que pensem que no hi ha vida veïnal perquè ens falten espais per fer-la? Crec que podem avençar pel camí d’ocupar carrers i places de manera àgil, constant, inclús improvitzada. Va bé que de tant en tant es preparin festes sonades però això no ho ha de ser tot perquè això és lent i costa molt de realitzar-ho. Jo crec que ha d’anar sortint gent que estimi la festa senzilla, el fet de trobar-se i que aprengui a improvitzar a cada moment qualsevol cosa.
    Ara per ara em sembla que la majoria d’energies disponibles se les emporta la reivindicació, la lluita contra, i jo estic insinuant tota una altra cosa.

  2. Les energies disponibles de vegades ens poden donar sorpreses, com ara aquesta. Ens agrada el cant coral tot i sabent que de vegades algú desafina.
    S’ha aconseguit una plaça per al gaudi veïnal i això ja és prou important.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s